Dansk - CV

I kan læse mere om de album, jeg nævner i det følgende under menupunktet "Albums". 
Hvis I bare vil have et ultra kort CV i punktform kan I downloade eller I kan scrolle ned forbi "prosaen" :-)
DOWNLOAD KORT CV
 

Mit CV "fortalt" af mig.

Fra efterspurgt Jazzdiva til sanger og sangskriver med bid og vid. 

Jeg startede min musikalske rejse sammen med nogen af de helt tunge ”drenge” på den skandinaviske jazzscene. Mine første 3 akustiske album er bl.a. indspillet sammen med svenske Bobo Stenson og Peter Danemo, danske Mads Vinding, Alex Riel og Carsten Dahl. Det var også dem jeg turnerede med i de år, og det var en fantastisk ”skole”. Ud over at jeg voksede musikalsk, lærte jeg også, hvad det vil sige at være kapelmester og hvordan man formidler sine sange, så andre kan spille dem.
De 3 engelsksprogede klavertrio-album i eget navn, som jeg udgav i den periode (95-2000), vil jeg kalde akustisk singer-songwriter-vinklet jazz med en klar skandinavisk tone.

Jeg møder stadig yngre kolleger rundt omkring i Skandinavien, der fortæller mig, at mine første to album betød noget særligt for dem, fordi jeg viste, at man ikke behøvede at spille jazzstandards eller instrumentalmusik for at arbejde med jazz, man kunne skrive/synge sine egne sange.

Med det mere elektriske art-rock influerede album Trespassing (2003) – begyndte jeg en musikalsk rejse væk fra jazz som primær genre.

"Danska Trine-Lise Væring är Skandinaviens främsta jazzsångerska och i världsklass."
Svenska Dagbladet dec. 1998, hvor mit album In so Many Words blev udråbt til året jazz album.

foto: Carsten Seidel 2002

Det danske sprog 

Efter en turné i Australien med mit engelsksprogede repertoire, hvor jeg mærkede, hvilken respons jeg fik på at synge for folk på det sprog, de gik og talte, var jeg begyndt at leje med tanken om at synge på dansk, når jeg nu for det meste spillede i Danmark.

Fra 2005 til 2007 trak jeg stikket på min solokarriere og tog mig tid til at tænke over, hvad jeg egentlig ville med mig selv og mine sange. Resultatet blev, at jeg skrev et helt nyt repertoire på dansk. Det blev så også et regulær genreskift. 

Lystfisker (2008) og efterfølgeren Umanérlig (2011) er skrevet over det klassiske rockformat, elguitarer, bas og trommer. Begge album er stort set støvsuget for jazzinfluenser. 

Mit seneste album i eget navn Du går ind ad en dør (2018) har jeg indspillet med mit 8 m/k store band, som jeg stadig arbejder med. Med dem er der kommet både Hammondorgel og blæsere til, hvilket bringer andre - nogen ville måske kalde det jazzede - facetter tilbage i min lyd.

"En af de mest hårdnakket personlige sangskrivere, der bedriver deres spil på dansk." Kim Skotte i Politiken 2011.
"En af vore mest spændende og udfordrende kvindelige musikalske kunstnere."  Klaus Lynggaard i Dagbladet Information 2011.

Foto:Tuala Hjarnø 2010

Samarbejder jeg er vokset i. 

Lige så dejligt, det er at få lov at bestemme alt ting selv, er det at skabe musik sammen med andre. ”Mit” allerførste album People, Places, Times & Face (1992) lavede jeg sammen med min livskammerat, mand og musikalske makker, saxofonisten og komponisten Fredrik Lundin. Dengang i 91 var det indlysende, at han skrev musikken og jeg skrev teksterne. 
I 1997 lavede vi albummet Desde el Norte, hvor vi fik afløb for vores kærlighed til latinamerikansk musik. 

I 00erne, mens vi havde små børn, var det ikke så indlysende at turnere sammen, og da det også faldt sammen med, at jeg var i gang med at omkalfatre min egen karriere, skiltes vores musikalske veje for en tid. 
Efterhånden som vores børn voksede til, blev der igen overskud til at finde på projekter sammen.

Vi samlede kræfterne i bandet Offpiste Gurus (album: Offpiste Gurus 2010, In Case of Fire 2016), hvor vi bl.a. lod os inspirere af vores fælles kærlighed til kunstnere som som Rickie Lee Jones og Tom Waits. 
Den oprindelig formel med mig på tekst og Fredrik på komposition, føltes efterhånden ikke helt meningsfuld, så fra den tid kom det mere til at handle om at samskabe mere jævnbyrdigt. 

"Rather than the young grandchild of Billie Holiday she is more likely to be the dreamy headstrong daughter of Tom Waits" (…)Fascinatingly unorthodox yet catchy" JazzThetik (DE) 2016. 

"Cool som en dansk Rickie Lee Jones" Kim Skotte i Politiken 2015

Foto: Per Morten Abrahamsen 2010

Flere frugtbare samarbejder. 

Et andet resultat af et musikalsk samarbejde er Oh Purity som jeg stadig er stolt over. Oh Purity er en sangcyklus, som jeg skrev sammen med den svenske pianist Jonas Berg. Vi orkestrerede vores sange med barokinstrumenter både strygere og blæsere (Dulcian og Obo). Vi spillede en lille håndfuld festivals mellem 2010-14 sammen med det højt berømmede norske barokensemble Barokksolistene under ledelse af Bjarte Eike.
Sangene er udgivet som digital Ep og som koncert-dokumentaren Oh Purity in Watching Landscapes produceret for DR-K. Den kan stadig streames på Filmstriben. Den findes også (dog med engelske) undertekster på Youtube
Jonas og jeg modtog efterfølgende en særlig præmiering fra Statens Kunstfond for musikken. 

"Et sugende smukt og innovativt genre møde" Christian Munch-Hansen under 5 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ i Politiken 2014 

Til sidst vil jeg vise tilbage til et duo-samarbejde jeg havde omkring  med den norske pianist Jon Balke. Det er aldrig foreviget på album, men DR optog os i 2001 i deres studie til udsendelse på P2. Det er som så meget andet dansk musik ikke længere tilgængeligt i DRs arkiver, men jeg har lagt det op her på Soundcloud

Stills fra Koncert film om Oh Purity 2014